Arbetsrätt
Vårt viktigaste rättsområde
Som arbetstagare ger vi dig råd om du har bekymmer med hur du behandlas av din arbetsgivare, om det finns brister i arbetsmiljön eller om du hotas av uppsägning eller avskedande. Vi åtar oss uppdrag att förhandla med arbetsgivaren och driver ditt ärende i domstol eller nämnd.
Som arbetsgivare erbjuder vi rådgivning vid omorganisation, personalförändringar eller då ni måste säga upp eller avskeda anställda. Vi granskar och upprättar anställningsavtal och lämnar rådgivning om kollektivavtal och andra arbetsrättsliga regler.
Vi skyddar dig som arbetstagare
Napoleon har gedigen erfarenhet inom tvister som gäller anställningar, uppsägningar och avskedanden. Sedan 2008 har byrån företrätt flera hundra klienter i konflikt med sina arbetsgivare. Vi har därför mycket god erfarenhet från alla typer av förhandlingar och tvister och företräder dig som ditt ombud i förhandlingar om lön eller anställningsvillkor, i samband med konflikter på arbetsplatsen som kan gälla arbetsmiljön både psykiskt och fysiskt, om du hotas med uppsägning eller avskedande, eller har blivit diskriminerad innan du ens har hunnit få jobbet.
Vi kan ge rådgivning en timma, titta på ditt ärende, eller vi kan hjälpa dig genom hela processen från överläggningar till fullföljdsprocess i arbetsdomstolen om det skulle krävas.
Arbetsrätten är ett område som skiljer sig från privaträtten i övrigt. Det beror på att reglerna bestäms av arbetsmarknadens parter och inte av riksdagen. Innehållet i kollektivavtalen binder även dem som inte är medlemmar, och reglerna varierar från bransch till bransch. Omfattningen av lagtext och avtalstext är nästan oöverskådlig och få arbetstagare känner till alla sina rättigheter och skyldigheter.
Arbetsrättsliga tvister täcks normalt inte av hemförsäkring eller företagsförsäkringar, varför vi har utvecklat en alternativ arvodering som är kopplad till det ekonomiska resultatet av processen, för att du som anställd inte ska riskera att ödelägga din privatekonomi i samband med en tvist. Du kan höra mer om det i klippet nedan.

Rättsfall
Brott mot turordningen (2021)
En svetsare i en mellansvensk verkstadsindustri med en omsättning på drygt 200 mkr sade upp min klient på grund av arbetsbrist. Vi kunde inte motsätta oss arbetsbristen, som kom i lagom tid till pandemin. Däremot var turordningslistan helt påhittad. Bolaget påstod att det träffats överenskommelse med facket om avtalsturlista, men vi menade att denna var en ogiltig efterhandskonstruktion och dessutom i strid med god sed på arbetsmarknaden. Närstående till bolagsledningen hade gynnats utan att det fanns sakliga skäl. Vi stämde och vann först i tredskodom eftersom bolaget slarvade med processföringen. Bolaget sökte återvinning och målet fördes i tingsrätt. Dagarna innan huvudförhandlingen träffades en förlikning motsvarande 4 månadslöner. Klientens ombudskostnader täcktes till 80 % av statens rättshjälpsersättning. Anställningen hade varat i ca 3 år och uppsägningstiden var 2 månader.
Försäljare och ägare säljs ut (2021)
Den sovande sjuksköterskan (2021)
En kommunalanställd sjuksköterska blev avskedad på grund av att hon påstods ha sovit under tjänstgöring. Bevisningen innehöll videoklipp och stillbilder tillsammans med vittnesmål. Min huvudman motsatte sig att hon sovit, hon stämde arbetsgivaren på löpande lön och ett allmänt skadestånd på 200 000 kr. Processen tog ganska exakt sex månader och slutade med en förlikning där hon ersattes med den inkomstförlust hon lidit fram till att hon fått en ny anställning, vilket även det var sex månader. Statens rättshjälpersättning ersatte en större del, men hon tvingades att själv betala en självrisk på omkring 25 000 kr. Hon var fackligt ansluten men hennes fackförbund skötte förhandlingen tämligen oengagerat och hon valde därför att anlita privat ombud. Omkring hälften av byråns klienter är fackligt anslutna som av olika anledningar inte är nöjda med den juridiska hjälp som ingår i medlemskapet.
Felaktigt uppsagd servitris (2019)
Takläggare kräver fast lön (2019)
Napoleon företrädde en medelstor entreprenadfirma som anlitade tre litauiska arbetstagare för takläggningsarbeten. Takläggarna fick först ett kontrakt som avsåg tillsvidareanställning med fast lön. Strax efter att arbetena påbörjats ändrades arvoderingen till att avse ackordslön, beräknad på kvadratmeter lagt tak. Något nytt avtal skrevs dock aldrig, utan det fanns endast en muntlig överenskommelse. Fem projekt genomfördes varefter två av arbetarna stämde företaget med ersättningskrav på utebliven lön och semesterersättning. Arbetsgivaren kunde visa ett flertal sms där den aktuella överenskommelsen bekräftades. Bara två dagar innan huvudförhandling förlikades parterna. En orsak till detta var den asymmetriska risken, där min huvudman inte kunde räkna med att ersättas för processkostnaden vid vinst. Det var alltså billigare att betala arbetstagarna en del (ungefär en tredjedel) av yrkat arvode än att genomföra en process trots att processmaterialet var klart fördelaktigt för bolaget.
Vårdbiträde hotas med uppsägning utan saklig grund (2019)
Betongarbetare avskedas i samband med sjukskrivning (2011-2017)
Nattportier får skadestånd för felaktig uppsägning (2017)
VD på maskinuthyrningsföretag sägs upp (2016)
Högstadielärare, språklärare hotas med repressalier (2015)
Felaktig uppsägning av vårdbiträde (2014)
Ett vårdbiträde i ett av Sveriges största privata vårdföretag sades upp på personliga skäl, med påståenden om samarbetsproblem, arbetsvägran, olovlig frånvaro, illojalt agerande mm. Arbetstagaren var fackligt ansluten, men fick inte den hjälp han behövde. Kommunal menade att sex månadslöner vore skälig ersättning för att avsluta avtalet. Vi gjorde en annorlunda bedömning, att uppsägningen var i strid med lagen om anställningsskydd och att någon saklig grund inte fanns. Vi stämde därför vårdföretaget i tingsrätten med krav på ogiltigförklaring av uppsägningen samt vissa skadeståndsbelopp. Redan vid parternas första möte i domstolen, den så kallade muntliga förberedelsen, träffades överenskommelse med innehåll att min huvudman avslutade anställningen mot ett vederlag på 15 månadslöner.
Tre ordningsvakter på väletablerad Göteborgskrog (2014)
Arbetsgivaren drev en sommarrestaurang/sommarklubb och hade behov av ett antal ordningsvakter, garderobsvärdar m fl. I maj skickade han ut en lista på de aktuella kvällarna, men i augusti bestämde han sig för att anlita ett externt bevakningsföretag och meddelade personalchefen efter avslutat pass via sms att de inte behövde komma fler gånger. Efter relativt summarisk förhandling tilldelades de berörda vakterna lön och skadestånd i varierande storlek beroende på tidigare engagemang och hur schemat sett ut för resterande del av säsongen.
Fastighetsskötare som bland annat använt tjänstebil privat (2013)
Privatanställd läkare på vårdcentral (2012)
Läkaren var anställd i en nystartad rörelse med fyra vårdcentraler. Ägaren och ägarens högra hand hade ett minst sagt tvivelaktigt förflutet, bland annat med ett sjuårigt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Vården bedrevs med hänsynslös vinstmaximering och pengar fördes kontinuerligt ut genom en serie bolag till olika skatteparadis. Vår läkare sades upp efter att han gjort en Lex Maria-anmälan och dragit på sig ledningens missnöje. Vi ogiltigförklarade uppsägningen och krävde lön och avtalade pensionsavsättningar. Vi sökte även bolaget i konkurs när det struntade i att betala ut otvistiga fordringar. Inom ett år såldes verksamheten och såväl bolaget som den nya ägarens verksamhet gick i konkurs. Vi uppnådde vår första målsättning, nämligen att tvinga bort ägarna från vårdverksamhet, men lyckades inte ge vår huvudman någon ekonomisk kompensation annat än lönegaranti, eftersom bolaget saknade tillgångar vid tidpunkten för dom.