Fastighets- och entreprenadrätt
Engagemang ger resultat
Byrån har lång erfarenhet av mål som gäller överlåtelser och entreprenadtvister. Vi har företrätt både byggare (entreprenör) och byggherre (beställare) i en lång rad tvister när det gäller nyuppförande, tillbyggnad, renovering och fastighetsunderhåll.
Byråns processresultat har varit generellt mycket goda, och vi bedömer att en viktig faktor är att vi lägger mer tid och engagemang än motparten på undersökningar, analys och försöker förstå målen, både materiellt, tekniskt och juridiskt i god tid innan huvudförhandlingen börjar. Vi är också lyhörda för vilken tidpunkt som är lämplig för en förlikning och eftersträvar att undvika huvudförhandling när vi bedömer att det finns osäkerhet som riskerar att skada vår huvudmans ekonomi.
Vi har under åren samlat på oss ett stort antal experter, så kallade sakkunniga, inom olika delar av byggbranschen, från värderingsmän till besiktningsmän inriktade på överlåtelsebesiktningar, traditionell renovering, måleri, el, va och dränering, byggprojektering et c. Dessa personers utlåtanden och bedömningar är ofta av avgörande betydelse när en utförare och en beställare tvistar om vad som är riktigt och vad som är felaktigt utfört.
Ett annat intressant rättsområde är fastighetsrätten som regleras av lagar som jordabalken och plan- och bygglagen och omfattar hyra och arrende, fastighetsbildningsärenden, servitut och gemensamhetsanläggningar, jordförvärvstillstånd, bygglovsärenden och mycket annat. I dessa ärenden är motparten ibland kommunen, ibland grannen, och processerna kan komma att handläggas i en delvis annan ordning än entreprenadmålen.

Rättsfall
VA-anläggning med påstådda brister (2021)
Byggfel i nyuppförd villa (2021)
Dolt fel i fastighet (löpande)
Entreprenadtvister (löpande)
Felaktig dimensionering av takbjälkar (2017)
Dagarna efter överlåtelse påbörjade min huvudman renovering av en ljuvligt belägen villa i Frillesås. Vid rivning av innertaket upptäckte han att takbjälkarna var av en dimension som riskerade att få taket att kollapsa vid snötryck. Dessutom saknades isolering, vilket hjälpte snösmältningen, men gjorde åverkan i uppvärmningsbudgeten. Vi stämde säljaren som delvis medgav fel, men som gjorde en helt annan bedömning av åtgärdskostnaderna. Parterna förlikades någon vecka innan huvudförhandling på 250 000 kr. Min huvudmans försäkring täckte ombudskostnaden och han fick ett rimligt tillskott för åtgärdande.
Katastrofal dränering på småhus (2017)
Dräneringsfirman hade inte orkat gräva tillräckligt djupt med följd att vatten trängde in i källaren, vilket inte hade skett innan åtgärd. Vi beställde grävmaskin, förare och besiktningsman och efter en timme stod saken klar. Dräneringsslangen låg 40-70 cm för högt. Motparten medgav fel, men vi kunde inte förlikas. Efter stämningsansökan höjdes budet, parterna förlikades och min huvudman fick täckt kostnaden för åtgärdande, alternativt värdeminskningen vid försäljning av huset. Försäkringen täckte ombudskostnaden.
Fastighetsöverlåtelse med felaktig dränering (2015)
Tvist om servitut (2014)
Litauisk entreprenadfirma får inte betalt (2014)
Mindre målerifirma vägras betalt (2014)
Småhus byggs högre än bygglovet tillåter (2011)
Bostadsrättsöverlåtelse med utfästelse om fungerande kakelugn (2010)
Vi företrädde säljarna som stämdes i tingsrätt på skadestånd eftersom köparna ansåg att det fanns en så kallad utfästelse om att lägenheten i Masthugget hade fungerande kakelugn. Vi granskade underlag, använde sakkunniga sotarmästare och argumenterade för att utfästelsen inte hade det innehåll som motparten påstod. I samband med den muntliga förberedelsen träffades förlikning som innebar att min huvudman betalade 26 000 kr i ersättning ett för allt.